23 juni 2006

Herdruk Velp en de oorlog 1940-1945

bijgaande foto-opmaak komt van de website van M-FM.


VELP - Velp en de oorlog 1940-1945 van Steven Jansen is opnieuw uitgebracht.
16 juni 2006 was de officiele presentatie in de boekhandel Jansen & de Feijter.
Het boekje verscheen in 1946 in een oplage van duizend exemplaren. Daarna zijn nog eens 500 exemplaren uitgebracht. Volgens de 87-jarige schrijver waren de boekjes in een mum van tijd uitverkocht. De exemplaren die nu wel eens opduiken zijn meestal in slechte staat. Het boek is verkrijgbaar bij de boekhandel Jansen & de Feijter in Velp en kost slechts 9,50 euro.
De geplande oplage is inmiddels verhoogd naar 750 exemplaren.

01 juni 2006

Bert Dirkse van den Heuvel over de Alexanderstraat

In het Streekjournaal van 7 juni 2006 vertelt Bert Dirkse van den Heuvel het aangrijpende achtergrondverhaal bij de Alexanderstraat in Velp. Het leest als een boeiende roman.

18 april 2006

Nieuw boek over de bevrijding van Velp



















Zaterdag 15 april is onder overweldigende belangstelling het boekje Herinneringen aan de Bevrijding van Velp gepresenteerd door Velp-voor-Oranje tesamen met het Comité 4 Mei. In de oude Gereformeerde kerk aan de Parkstraat (nu Parkstaete) kreeg Rhedens burgemeester mevrouw Petra van Wingerden het eerste boek uitgereikt. Wim Meijerink (Gemeentearchivaris Gemeente Rheden) hield een boeiende diavoorstelling met veel nog onbekende beelden voor de vele genodigde Velpenaren die de bevrijding aan den lijve hebben meegevoeld. Met meer dan honderd andere belangstellenden was de kerk zo goed als vol.
Het boek ligt vanaf dinsdag 18 april in de boekhandel (Jansen & de Feijter). Hierin vertellen inwoners van Velp hoe zij de bevrijding op 16 april 1945 hebben beleefd. In het boekje staan ook foto’s van de bevrijding die door inwoners zelf zijn gemaakt.

In de Gelderlander van 25 maart 2006 stond al een prachtig artikel van Berrie van Helden over het juist verschenen boek Herinneringen aan de bevrijding van Velp
KLIK OP FOTO OF ARTIKEL OM TE VERGROTEN TOT LEESBAAR.

06 april 2006

Bert Dirkse van den Heuvel over de Frederikstraat

















In het Streekjournaal van 5 april 2006 vertelt Bert Dirkse van den Heuvel diepgaand over de achtergronden van de naamgeving van de Frederikstraat in Velp. Deze straat is genoemd naar de oudste mannelijke Oranje ooit, namelijk Willem FREDERIK Karel, prins van Oranje-Nassau, kortweg: Prins Frederik der Nederlanden. Bijgaand een fotokopie van het artikel. Als u op de foto klikt krijgt u een grotere leesbare foto op uw scherm.

05 maart 2006

1891 Emma Piramide bij Velp



















De geschiedenis van de Emma Piramide is gedeeltelijk terug te vinden in het boek "Velp en zijn geërfden" bldz 87-88. De Geërfden van Velp (zie www.geerfdenvanvelp.nl ) hebben via een Commissie Werkverschaffing in 1891 meer dan 150 werklozen wekenlang laten werken aan het ophogen en met zoden bekleden van de uitzichtsberg op de Kluizenaarsberg. Later (wanneer ?) is men deze heuvel Emmaheuvel gaan noemen en tegenwoordig draagt deze de naam Emma Piramide.

03 maart 2006

1923 Wilhelminabank Velp




Op de kruising van de Hogeweg in Velp met de Van Galenlaan en de Evertsenlaan (direct achter woonzorgcentrum Nieuw-Schoonoord, voorheen Avondzon) staat de Wilhelminabank die is geplaatst ter gelegenheid van het regeringsjubileum van Koningin Wilhelmina in 1923.
Winterfoto uit 2004.
De zwartwitfoto toont de bank net na de plaatsing.
Op de kleurenfoto is de voormalige ambtswoning te zien van de oud-burgemeesters Borrie en Drost. Koningin Juliana is hier in de 70-er jaren op werkbezoek geweest.
In 2007 heeft het pad dat de Hogeweg verbindt met de Van Galenlaan (achter de Wilhelminabank langs) de naam gekregen van Prinses Ariane Wilhelmina Máxima Ines, kortweg genoemd het Prinses Ariane Wilhelminapad.

Tegelijkertijd werd ook in Aalten een kopie geplaatst van de jubileumbank. Of dat een officiële bank is of een kopie door enkele handige metselaars (die aan de Velpse bank hadden meegewerkt) is mij niet bekend.

01 maart 2006

7 jan 1937 Gedenksteen en boom huwelijk Juliana Bernhard



















Ter gelegenheid van het huwelijk van Prinses Juliana met graaf Bernhard zur Lippe-Biesterveld op 7 januari 1937, is in Velp op de achtsprong (waar de Vijverlaan de Boulevard ontmoet) een boom geplant met daarbij een gedenksteen. U ziet op de foto's de achtsprong en de gedenksteen waarvan het opschrift niet helemaal meer leesbaar is. Er staat geschreven:
"JULIANA BERNHARD 7 JANUARI 1937" uitgehakt in een boommotief. Daaronder is de naam van de vermoedelijke sponsor en plaatser van de steen en de boom vermeld: "KON. NED. MIJ. VOOR TUINBOUW - BUNNIK (?)" rest van de tekst helaas onleesbaar.
Is deze boom door de bezetter gekapt en is deze na de oorlog opnieuw geplant ??? Wie meer weet, graag even bellen naar Wietze Landman op 026-3648948.

25 februari 2006

10 maart 1966 Monument Beatrix Claus Kennedylaan


Ter gelegenheid van het trouwen van Beatrix en Claus in 1966 is bijgaand monumentje geplaatst aan de Kennedylaan te Velp.

01 februari 2006

27 oktober 2005 Commissie "Oranjes in Velp" geïnstalleerd

foto Marc Pluim

In aanwezigheid van burgemeester Van Wingerden-Boers is op 27 oktober j.l. in Restaurant De Olde Dubbelinck te Velp de Commissie "Oranjes in Velp" geïnstalleerd. Ter gelegenheid van het 110 jarig bestaan van Velp voor Oranje is 110 x € 10,-- beschikbaar gesteld aan deze commissie, die alle monumenten die betrekking hebben op het Koninklijk huis , zoals, banken, bomen, herinneringsstenen en straatnaambordjes inventariseert, voorstellen doet ter restauratie en publicaties gaat verzorgen. De commissie is toegesproken door de burgemeester.

De voorzitter van die commissie, Wietze Landman heeft de burgemeester op "ludieke wijze" een eerste voorstel aangeboden: het benoemen van straten in de toekomstige wijk op het VNB terrein (gasfabriek) naar leden van het Koninklijk huis.
De firma Pol Wegbebakening uit Heteren, die ook de bordjes maakte van het Prinses Catharina-Amalia Plantsoen en het Alexia Juliana Pad, heeft alvast zes "echte bordjes" gemaakt met de namen: Beatrixstraat, Bernhardstraat en Clausstraat. Het toekomstige plein naast de Oranjestraat zou: Willem-Alexanderplein kunnen heten. En de parkeergarage onder dit plein zou de Nassaugarage genoemd kunnen worden, verwijzend naar de erboven liggende voormalige Nassauschool, waar nu een galerie in is gevestigd. En Máxima zou vernoemd kunnen worden door één van de appartementengebouwen "Máxima-staete" te noemen.

Het is een unieke kans voor de gemeente om de nog niet benoemde leden van het Koninklijk huis in één keer te vernoemen in een aaneengesloten deel van het centrum van Velp. De nieuwe woonwijk ligt namelijk tussen de "koninklijke" straten: Emmastraat, Frederikstraat en Oranjestraat aan de ene kant en de Wilhelminastraat en Alexanderstraat aan de andere kant.

Oranjegezind
De Velpse Oranjegezindheid is een traditie die teruggaat naar 1815, toen op initiatief van de toenmalige bewoner van Landgoed Daalhuizen (Mr. Van Hasselt) en na een Volksraadpleging "op de Heijde tusschen Rosendael en Daalhuizen" een "onkostbaar maar duurzaam Monument" in Velp werd opgericht als bewondering voor de latere Koning Willem II, nadat die succesvol tegen Napoleon had gestreden bij Waterloo.
In het maandblad van de Oudheidkundige Kring schreef Nelleke den Boer-Pinxter enkele jaren geleden over de verwaarloosde toestand van dat momumentje op Landgoed Daalhuizen. En toen ontstond het idee van een Commissie "Oranjes in Velp".
Nelleke den Boer-Pinxter (ook actief in de commissie Open Monumentendagen) heeft zitting genomen in de commissie, evenals de heren Wietze Landman (voorzitter), Irene Bosnak (namens Velp voor Oranje) en Peter Clous (namens de Oudheidkundige Kring). Bert Dirkse van den Heuvel (amateur historicus/publicist) is als adviseur aan de commissie verbonden..

De Commissie "Oranjes in Velp" is een commissie van Stichting Velp voor Oranje met een eigen budget. Velpenaren die het initiatief een warm hart toedragen kunnen de commissie financieel steunen door geld over te maken naar giro 111.8692 tnv Velp voor Oranje te Velp, ovv "Oranjes in Velp".
Velpenaren die op de hoogte zijn van het bestaan van "koninklijke" bomen, stenen en andere herinneringen aan de Oranjes in Velp kunnen bellen naar Wietze Landman, tel. 026-3648948 of een email sturen aan: wietze.landman@tiscali.nl

25 januari 2006

28 juni 2005 Prinses Alexia Juliana pad


















28 juni 2005. Prinses Alexia is net twee dagen oud en er is al een straat naar haar vernoemd. De burgemeester van de Gemeente Rheden, mevrouw P. van Wingerden-Boers, heeft dinsdag het 'Alexia Julianapad' in Velp onthuld. Volgens Gety Hengeveld van de Stichting Velp voor Oranje is het straatnaambordje met de naam van de dochter van kroonprins Willem-Alexander en prinses Maxima geplaatst bij een 'romantisch klinkerpad tussen twee straten'.

23 januari 2006

7 dec 2003 Catherina-Amalia Plantsoen



Als eerste in Nederland werd in Velp op dinsdag 9 december 2003 om 12.00 uur – minder dan twee uur na de officiële bekendmaking van de naam van het juist geboren prinsesje – een bord met de naam Prinses Catherina-Amalia Plantsoen onthuld. Burgemeester T.J. Koek verrichtte deze handeling, in aanwezigheid van alle wethouders, vanuit een hoogwerker van de Vrijwillige Brandweer van Velp.

De consternatie in de buurt was groot toen het mooie bord met de tekst: Prinses Catharina-Amalia Plantsoen, Prinses der Nederlanden geb. 7-12-03 werd gestolen. Gelukkig werd het spoedig teruggevonden: het NCRV-programma Man bijt hond ondernam actie en de dader – die inmiddels spijt had – bracht het bord terug. Overigens is de dader wel
meteen gearresteerd. En het bord hangt weer op z’n plaats.

17 januari 2006

2 febr 2002 Koningslinde geschenk van Larenstein


KONINKLIJKE LINDEBOOM MET BANK














Op initiatief van Stichting Velp voor Oranje heeft Hogeschool Larenstein een Koningslinde aangeboden aan de Velpse bevolking als aandenken aan het Koninklijk Huwelijk van Prins Willem-Alexander en Máxima Zorreguieta.
Door toedoen van Burgemeester Koek is er later een klinkerpaadje naar toe en om heen gelegd.
Zaterdagmiddag 02-02-02 om 14.30 uur schept burgemeester T.J. Koek een laatste beetje grond rondom de Koningslinde in Velp-Zuid op het pleintje aan de Larensteinselaan, ter hoogte van de Mauritsstraat (het latere Prinses Catherina-Amalia Plantsoen).

Boombank
Opdat de boom een opvallende herinnering zal blijven aan het huwelijk van onze toekomstige Koning en Koningin, is door Stichting Bedrijventerrein ‘De Beemd’ en Hogeschool Larenstein een daarbij passende houten Boombank aangeboden.
De bank is geplaatst door medewerkers van de gemeente Rheden, samen met studenten van Hogeschool Larenstein.